ΚΗΠΟΙ // ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ // ΓΗ & ΦΥΣΗ

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ο ΜΑΗΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ

Μπήκε ο Μάιος και πήραν τα μυαλά μας αέρα! Έτσι βάλαμε βενζίνη στο αμάξι και πήραμε τους δρόμους για Δράμα! Στόχος: περιήγηση στην πόλη και λίγο εκτός για να πια΄σουμε τον Μάη και εμείς σαν παιδιά...



Τι μου έκανε εντύπωση;


Πρώτον η πόλη της Δράμας έχει αρκετό πράσινο! Δύο μεγάλα πάρκα το ένα εντός πόλης, το δημοτικό πάρκο (ο χώρος αυτός μετατρέπεται σε Ονειρούπολη τον χειμώνα) και το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας! Αξίζει να τα περπατήσετε και τα δύο. Πιο συγκεκριμένα στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας θα δείτε νερά να τρέχουν, πλούσια βλάστηση και αιωνόβια δέντρα, παραδοσιακούς νερόμυλους, παλιές καπναποθήκες και φυσικά ταβέρνες μέσα στο νερό ή σκιερές καφετέριες (κάθε σωστός Έλληνας ψάχνει την ταβέρνα του ή την καφετέρια του σε τουριστικά μέρη...). Δεν γίνεται να τα χάσατε τα δύο αυτά πάρκα αν θέλετε να πάρετε μια καλή γεύση από την πόλη.

Εργοστάσιο τούβλων
Το βράδυ ως γνήσια ρομαντική φύση ανέβηκα στο λόφο του Κορύλοβου, για να δώ τα φώτα της πόλης από ψιλά και να πάρω λίγη δραμινή δροσιά. Ο λόφος είναι τέσσερα χιλιομετράκια περίπου από την πόλη και η διαδρομή ήταν υπέροχη. Παίρναμε μάτι της βίλες και όταν άρχισαν οι στροφές θαυμάζαμε την πανοραμική θέα. Στην κορυφή έμαθα πως όταν οι Δραμινοί βγαίνουν στη φύση, όπως σε πρωτομαγιές ή Καθ. Δευτέρες, εκεί γίνεται χαμός. Ευτυχώς, την εικόνα αυτή έδιωξε γρήγορα ο ήχος από τα νυχτοπούλια που τραγουδούσαν σε μια υπέροχη μελωδία (ομολογώ πως δεν ξέρω να τα αναγνωρίζω). Σφύριξα και εγώ, μπας και "γειωθώ" με την μητέρα φύση, αλλά δεν μου απάντησε κανένα.
(φωτογραφία από το διαδίκτυο)
 
Στην κατεβασιά όμως με περίμενε μια έκπληξη. Σταματήσαμε σε ένα από τα κίοσκια της διαδρομής για να δούμε καλύτερα την θέα και συναντήσαμε αμέτρητες πυγολαμπίδες! Αυτό ήταν ανέλπιστο, δεν το χόρταινα το θέαμα! Τις κυνηγούσα σαν μαγεμένη. Είχα να δώ από παιδί, από τότε που γυρνούσα βράδυ στα σοκάκια της Καστοριάς και τις εντόπιζα στα χόρτα που ξεφυτρώναν στις γωνιές των αρχοντικών!

Πυγολαμπίδες ή αλλιώς κωλοφωτιές! (πηγή φωτογραφίας διαδίκτυο)


Τι άλλο δεν θα ξεχάσω από την περιοχή; Τα παλιά αρχοντικά του Δοξάτου. Μια πόλη στα 8 χιλιόμετρα περίπου από την Δράμα. Μια τοσοδά πόλη είχε τόσα καλοδιατηρημένα παλιά σπίτια!


Ο λόφος με τις παπαρούνες


Δεν μου ξέφυγε ούτε ο Μάης φυσικά. Κυλίστηκα σε έναν αγρό από παπαρούνες στη διαδρομή για το φράγμα στο Παρανέστη. Και αισθάνθηκα πολύ μικρή μπροστά σε αυτή την απάνθρωπη ανθρώπινη παρέμβαση στο βουνό, στο φράγμα με το ατελείωτο τσιμέντο. Εντυπωσιακό όμως...

Φράγμα Παρανέστη


Η θέα στη διαδρομή Παρανέστη- Δράμα

links:
http://www.dimos-dramas.gr/portal/page/portal/dimosdramas/tourismos/axiotheata/ethnikoskipos

http://www.paranestitourism.gr/web/guest/fragma_deh

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας λοιπόν!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© garden for zoey , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena