ΚΗΠΟΙ // ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ // ΓΗ & ΦΥΣΗ

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ!



Τα πιο δύσκολα φυτά στις μεταφυτέψεις είναι αυτά που έχουν αγκάθια και συγκεκριμένοι οι κάκτοι. Είναι τα αγκάθια τους που κάνουν την διαδικασία δύσκολη. Οπότε χρειάζεται καλά και χοντρά γάντια, λίγη τεχνική και φυσικά προσοχή.

(πηγή: www.taringa.net )

Πώς κάνουμε λοιπόν μεταφυτεύσεις κακτών;

Έστω λοιπόν οτι έχουμε έναν κάκτο που έχει βγάλει πολλά κακτάκια περιφερειακά του και θέλουμε να τα χωρίσουμε και να τα φυτέψουμε σε ξεχωριστές γλάστρες.


Χαμός από παιδάκια στους κάκτους της Σεβαστής

Βήμα 1ο: Διαλέγουμε ποια "παιδάκια" θα κρατήσουμε και αφαιρούμε τα χαλασμένα, τα κακοσχηματισμένα ή τα χλωρωτικά. Φυσικά αυτά που δεν μας ενδιαφέρουν τα αφαιρούμε με ένα μαχαίρι ή με το κλαδευτήρι και τα πετάμε.

Μέθοδος του πηρουνιού
 Βήμα 2ο: Σε αυτά που θέλουμε να κρατήσουμε εφαρμόζουμε την "μέθοδο του πηρουνιού". Όχι δεν θα τα φάμε...Απλά τα δόντια του πηρουνιού μας βοηθούν στο να αποσπάσουμε το "παιδάκι" κάκτο από την βάση του σώματος του φυτού και θα μπορέσουμε να κρατήσουμε και την ρίζα του. Αν δεν βγάλουμε ρίζα τότε θα πρέπει ελαφρώς να κόψουμε περιμετρικά το τέλος του βλαστού  προς το κέντρο του και να τον αφήσουμε να ξεραθεί μερικές μέρες.


Η γλάστρα βοηθάει πολλές φορές έτσι ώστε να λειτουργήσει το πηρούνι και σαν μοχλό.



Τα εν λόγω "παιδάκια" και οι ριζούλες τους.
Βήμα 3ο: Πιάνουμε τον βλαστό με μία πετσέτα ή πανί για να προστετέψουμε τα χέρια μας.

Πιάνουμε τον κάκτο εύκολα με μια πετσετούλα.


Βήμα 4ο: Το μεταφυτεύουμε αφού κάνουμε την απαραίτητη γούβα στο χώμα. Η πιο κατάλληλη γλάστρα για έναν κάκτο είναι η ρηχή, γιατί έτσι αναδεικνύεται καλύτερα το φυτό.

Και μην ξεχνάτε πως τα άνθη των κακτών είναι υπέροχα!
.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας λοιπόν!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© garden for zoey , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena